Thursday 14 February 2013

makan...makan..

13 FebruaRI 2013 (Rabu) - hari-hari kena fikir nak buat breakfast apa...ermmm...so semalam aku buat roti berlauk a.k.a roti telur....beza roti telur yang selalu makan kat kedai tu dengan roti berlauk ni adalah udang kering....roti berlauk ada udang kering ye....Resepi turun temurun dari arwah nenek pernu (nenek hubby aku belah abah mertua)...tapi aku tak pernah jumpa pun dengan arwah nenek...jadinya..ilmu ini telah aku gali dari ibu mertuaku...blajar secara tidak formal....tapi boleh lah kan...improve dari masa ke semasa...dulu2 mak aku buat roti canai air garam ngan tepung jer....dah besar2 ni...bila gi kedai makan tu aku tengok je mcm mana diorang uli tepung untuk buat roti tu...yang paling penting adunan tepung tu...isinya anything can do...sarding...telur je...marjerin+gula..bla..bla...so untuk julung2 kalinya aku telah mendokumentasikan cara2 buat roti berlauk a.k.a roti telur versi aku sendiri:-
2 cawan tepung
1 sudu marjerin
1 biji telur
1 sudu susu pekat
1/2 sudu teh garam
1/4 cawan air

cara-cara:
1. masukkan marjerin, telur, susu, garam dan air
2. then masukkan tepung
3. uli hingga menjadi doh
4. kalau lembik dan melekit campurkan dengan tepung sedikit demi sedikit..melekit sikit tak pe...tp jgn sampai keras....janji lembut dan tidak melekat kat besen/mangkuk...
5. uli lama sikit agar doh lembut (kita boleh rasa dengan tangan kalau doh tak lembut...rasa kasar)
6.  kalau dah lembut gitu...buat bulat2 anggaran bola tenis....masukkan dalam mangkuk yang berisi minyak masak....tenggelamkan dalam minyak...tak tenggelam penuh pun tak pe..
7.  letak tepi dalam 15 minit...

sementara nak tunggu 15 minit berlalu kita boleh sediakan intinya pula
1.  udang kering - suka hati lah nak letak berapa banyak
2.  telur
3.  bawang - dimayang..kalau boleh tumbuk sikit (org tua2 kata matikan airnya) - jgn lumat pulak..tak best
4.  garam secukup rasa.
5.  cili potong kalau suka

campur semua bahan2 dan ready untuk mencanai roti...

cara2 mencanai roti:
1.  ambil satu adunan roti letak atas dulang yang telah disapu minyak masak
2.  tekan2 adunan tu dengan menggunakan tapak tangan (bkn tgh2 tapak tangan tapi jari2 dirapatkan)..letak minyak tau...
3. agak2 dah nipis tu baru tarik tepung tu sampai ke tepi dulang...
4.  hati2 jangan sampai konyak pulak...kalau tangan kanan tarik...tangan kiri pula ampu dari bawah untuk mengurangkan risiko untuk konyak...sampai jadi mcm gambar kat sebelah ni ye..
5. dah siap mcm ni baru masukkan intinya pula...
6. dah letak lipat tepung tadi kiri kanan..balas atas bawah


lepas tu dah boleh goreng...guna api yang perlahan...

akhirnya siap juga.....boleh dimakan sediakan sekole air nescafe...utk hubby tersayang....selamat menjamu selera...

No comments:

Post a Comment